T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
UŞAK / MERKEZ - Karacahisar Ortaokulu

Karacahisar Köyü Tanıtımı

Karacahisar Köyü

KARACAHİSAR KÖYÜ

 

   Hane Sayısı : 335

   Nüfus          :  1073

   İle Uzaklığı : 20 km

 

   Geçim Durumu : Köyde genellikle çiftçilik ön plana çıkmış durumdadır.

Hayvancılık modern şartlarda olmasa da her evde küçük ve büyük baş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Bazı aileler hayvanlarını yazın yaylaya çıkarmaktadır. Köyden Uşak´ta fabrikalarda çalışmaya gidenlerin sayısı azımsanmayacak düzeydedir. Tekel işçilerine sağlanan 4/C kapsamında 40'a yakın kişi işe girmiştir. Uşak Merkez´de kendi işini kuran esnaflar da vardır. Arazi engebeli olduğu için tarıma elverişli değildir.

 

   Doğal Durumu : Köyün kuzey kısmında Murat Dağı yer alır. Köyün yerleşim alanı genellikle kayalık ve taşlıktır. Zirvesinden Uşak ve çevre köyler görünür. Güneybatısında Göğem sulama göleti bulunur. Bitki örtüsü genelde meşe, ardıç ve çam ağaçları hakimdir. Meyve ağaçlarında elma, armut, muşmula, ceviz, badem vb. bol miktarda vardır. Arazi engebeli olup, sulama yetersizidir. Çeşme ve dere sularıyla bahçecilik yapılır.

 

   Köyün Tarihçesi : Köyümüz, iki asırdan fazla bir geçmişe sahiptir. Kurucuları hakkında belli bir bilgi yoktur. Kurtuluş savaşı sırasında General Trikopis köyün güney batısında Çamtepe mevkisinde esir alınmıştır. Çeçeli Kara Murat, Yunan askerlerini yanlış istikamete götürüp tuzağa düşmelerini sağlamış ve Yunan askerleri tarafından şehit edilmiştir. Yunanlılarla aramızda kanlı savaşlar geçtiği yapılan kazılarda çıkan toplu mezarlardan anlaşılmaktadır.

   Köyün içme suları dağlardan çıkan kaynak sularıdır. Eskiden bu bölgenin bir av bölgesi olduğu söylenmektedir.

  

   Sosyal Durum : Köyde akraba evlilikleri çoğunluktadır. Köyde 1 kahvehane ve 2 bakkal bulunmaktadır.

   Köy düğünleri eski örf ve adetlere göre yapılmaktadır. Köyde başlık parası yoktur.

 

   Sağlık ve Beslenme : Köyde sağlık ocağı bulunmaktadır. Köyün ebesi vardır. Haftada 1 gün aile hekimi gelmektedir.

 

   Eğitim Durumu : Köyümüzde okul 1956 yılında yapılmış olup ilk mezunlarını 1961 yılında vermiştir. Yeni okul binasına 1990 yılında geçilmiştir. 2010 yılının Ocak ayında 2 katlı 4 derslikli ek bina faaliyete geçmiştir. Köyümüz taşıma merkezidir. Çamyuva Köyü´nden 2. kademe öğrencileri ile Yaka Mahallesi´nden 1.-8.sınıf öğrencileri taşımalı gelmektedir. Çocukların hayvanlara ve tarlaya gitmesi, evde annelerine yardımcı olması gibi nedenler devamsızlıklar yapılmaktadır. Yeni yeni çocukların okumasına önem verilmeye başlanmıştır.

 

  Köyün Problemleri : Köyün ara sokakları oldukça dar ve çamurdur. Hayvancılığın fazla olması sebebiyle hayvan gübreleri yolların kenarına atılmakta bu da sağlığı olumsuz etkilemekte ve çevre kirliliğine yol açmaktadır.Kalabalık nüfus ve suyun tasarruflu bir şekilde kullanılmaması nedeniyle özellikle yaz aylarında evlerde içme suyu sorunu yaşanmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.12.2015 - Güncelleme: 01.03.2023 15:24 - Görüntülenme: 4441
  Beğen | 6  kişi beğendi